Az Eugenio de Almeida Alapítvány bor- és olívaolaj termelő ágazata az Alapítvány fő pénzforrása. Végeláthatatlan szőlő- és olajfa ültetvények mentén vezet az út a több száz alkalmazottat foglalkoztató hipermodern feldolgozóüzemhez.
A látogatók érkezését profi módon kezelik. A látogatható részeken óriási méretű, több ezer literes régi és új óriás fahordók sorakoznak. Az elegáns vetítő helyiségben egy rövid bemutató film információiból meríthet a látogató. A gépek jelen vannak a a szőlő művelésének minden fázisában, a szüretelésnél is, ami éjszaka zajlik. A borok acél tartályokban érlelődnek, az exkluzív kategória pedig főként francia importból származó tölgyfahordókban várják a palackozást.
A termesztett szőlőfajták és a borok illat- és ízvilágával való ismerkedést egy hosszú folyosón sorakozó szöveges-képes ismertetők, valamint mesterséges aromák teszik lehetővé. Fehér és vörös kategóriában két alapvető tájboruk van, valamint egy vörös prémium kategória. Bizonyos évjáratoknál vannak még egyedi, különleges boraik is.
A bor és olívaolajkóstoló helyiség kinézete szintén elkápráztatja a látogatót. A fém és üveg csillogása, a szépen terített asztal, a háromféle olívaolaj a tálkákban, a felkockázott kenyérdarabkák, a bor kóstolására előkészített poharak. Szakavatott kísérő kiváló angol nyelvtudással kíséri végig a látogatót a belépéstől a kóstoló után vásárlási lehetőséget is kínáló teremig.
Az udvar is vendégmarasztaló, szőlőlugas alatt elhelyezett asztalok és székek, csodás látvány az evorai aquaduktra, régi hordókban gyógynövények sorakoznak, néhány narancsfa is megérleli lassan a gyümölcsét. Kilépve az ültetvénybe az ember szeme gyönyörködve nézi a szabályos, gondozott sorokat, látni véli a folyamatot, ami évi 3,5 millió palack bor forgalmazását teszi lehetővé.
/Rita/