szenior önkéntesek Portugáliában

Senior Activator Program

Senior Activator Program

Nemzeti Önkéntes Tanács

2014. október 20. - Senior Activator Program


 DSCN3077

Az önkéntességről szóló törvényt 1998-ban fogadta el a portugál parlament. A törvény hatálya a közjó érdekében végzett önkéntes tevékenységre terjed ki, de egyéb, nem formális önkéntes tevékenység is végezhető. Az önkéntesség a következő alapelvekre épül: szolidaritás, ingyenesség, kooperáció, felelősség, részvétel, konvergencia. Alapelve az egyéni kezdeményezés, a segítségnyújtás, társfelelősség viselése a kedvezményezettel. Társadalmi hasznosságú, változatos tevékenységcsoport, amelyet egyének, családok, közösségek ingyenesen végeznek. Lehet rendszeres vagy eseti tevékenység.

Az 1999 óta működő, a Szociális Minisztériumhoz tartozó Portugál Nemzeti Önkéntes Tanács 3 vezetője fogadott bennünket. A központ feladata az önkétesség elősegítése, az oktatás, képzés és a koordináció. Elisa elnök asszony részletesen ismertette a munkájukat. A 22 tagú Tanács 11 tagját a kormány, 11 tagját pedig a civil szervezetek delegálják.

Az Önkéntes Tanács alá az országban 200 önkéntes adatbank, centrum tartozik, ezek alatt pedig több mint 800 regionális szervezet áll. Az önkéntes adatbankok intézményi vagy alapítványi formában működnek. Önkormányzat is hozhat létre önkéntes adatbankot, maga a rendszer kötelező, amit azonban az állam nem finanszíroz. Az egyik ilyen alapítványi önkéntes centrum az Eugenio de Almeida Alapítvány is.

A Tanács kis költségvetéssel működik, elnöke nyugdíjasként, önkéntesen, fizetség nélkül koordinálja a feladatokat. Új területeket is be kívánnak kapcsolni az önkéntes tevékenységek körébe, melyek a válság miatt kialakult új körülményekhez igazodnak, és próbálnak megfelelni az új kihívásoknak.

2011-ben a 15 éven felüli portugál lakosság több mint 18 %-a végzett önkéntes munkát. Ez az arányszám azóta emelkedett.

A hazai helyzettel nehéz az összehasonlítás, mert - bár a törvényünk alapelveiben hasonló - az Önkéntes Központ Alapítvány állami finanszírozás nélkül működik, és a megyei önkéntes központok és a helyi önkéntes pontok gyakorlatilag egymástól függetlenül tevékenykednek, csak a helyi önkéntesekre támaszkodva, nincs központi önkéntes nyilvántartás.

 /Évi, Elsie/DSCN3078

A bejegyzés trackback címe:

https://senioractivator.blog.hu/api/trackback/id/tr1006811287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása