szenior önkéntesek Portugáliában

Senior Activator Program

Senior Activator Program

Quinta do Pomarinho

2014. október 20. - Senior Activator Program

 DSCN3449

Az Agyi Sérültek Egyesülete 1991 óta működő jótékonysági intézmény, amely agysérült és ebből eredő idegrendszeri rendellenességgel élő emberekkel  foglalkozik, Evorában egyedüliként. Az Egyesület öt szociális intézményének egyike a Pomarinho Pedagógiai Farm és Óvoda.

vid 1132.jpg

Az öt intézmény összesen mintegy 400 gyermeket és fiatal felnőttet lát el havonta. A farm a legkülönfélébb területeken foglalkozik a gyermekek szociális integrációjával, és az évek során fejlesztette ki a környezettudatosság és természet tiszteletére, a föld terményeinek megismertetésére vonatkozó módszereit, elsősorban a farm állataival való közvetlen kapcsolat megteremtése révén. A tanulás-tanítás ebben az összefüggésben kiváló fejlesztő eszköz a gyermekek számára, és a farm működtetői úgy gondolják, hogy ez a terület érték a helyi közösség és a város számára.

DSCN3441

A farmnak ugyanakkor számos nehézséggel is szembe kell néznie: egyrészt az ilyen típusú intézményeket általában sújtó szűkös anyagi forráslehetőségek, másrészt az állatok etetésével, a farm fenntartásával és a szükséges eszközök beszerzésével kapcsolatos magas költségek miatt. E finanszírozási problémák részbeni áthidalását segíti az Eugenio de Almeida Alapítvány, amely az önkéntes adatbank segítségével, önkéntesek biztosításával járul hozzá a terület fenntartásához.

vid 1167.jpg

vid 1172.jpg

vid 1184.jpg

A mi csapatunk is így került a farmra, ahol két napon keresztül, nagyon jó hangulatban különféle munkákat végeztünk a portugál önkéntesekkel együtt: tök felszedése, töklekvár készítése, gránátalma tisztítása és szörpkészítés, gazolás, a kutyakifutók tisztítása, kutyasétáltatás, makkszedés, kerti bútorok, asztalok, székek festése, kerítés készítése, megerősítése, a háztető megtisztítása, stb.

 DSCN3432

DSCN3434

E munkák közben készült vidófelvétel a Grundtvig program számára, meglátogatott minket és interjút készített a magyar önkéntes gyakorlatról, illetve evorai tartózkodásunk tapasztalatairól a nemzeti televízió és a nemzeti hírügynökség is.

/Elsie/

DSCN3440

A bejegyzés trackback címe:

https://senioractivator.blog.hu/api/trackback/id/tr166811699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása