szenior önkéntesek Portugáliában

Senior Activator Program

Senior Activator Program

Parafa - cork - cortica

2014. november 24. - Senior Activator Program

 A parafáról mindenkinek a dugó és a kitűzőtábla jutnak eszébe. Az, hogy ez egy tölgy (Quercus suber)  már nem annyira. Különleges szövetszerkezete révén ha szakértelemmel eltávolítják, lefejtik a törzséről a külső részt, a kérget a "parát", az majd 8-10 év alatt újra képződik...Gyakorlatilag ez emberi beavatkozás nélkül is működik valamilyen szinten, mert egy idő után a 3 cm vastag lemezek maguktól leválnak, majd a folyamat újra kezdődik. Parafákkal sok helyen találkoztunk az utak mentén, és az érdeklődésünkre Tania elvitt egy parafa feldolgozó kisüzembe. A vezető igazán tömören és érdekesen elmagyarázta a tudnivalókat és fotózhattunk is. Jómagam nagyon kíváncsi voltam erre, így most én számolok be  erről.

A paratölgyek hosszú életűek 100-150 év, de az ültetvényeket gondozni kell, hogy eredményes  legyen. A parafa , mint ipari termelés ennél kicsit bonyolultabb azért, de nekünk tájékoztatásul ennyi elég. A világ parafatermelésének 60% -ból dugó lesz !

par1.jpg

Ugyan a világon sok helyen található ez a faféleség, de Portugália klímája kedvez a jó  minőségnek, ezért a világ parafatermelésének 40% innen származik. Itt látható a lehántolt törzsek lerakata, feldolgozásra várva.

par.2.jpg

A parafa feldolgozása alapvetően kétszeri főzéssel kezdődik110 fokon, majd ezután jón a minőségi  osztályozás.A parafa egy rugalmas, puha, szivacsos, könnyű, vizet át nem eresztő anyag.

par3.jpg

Gőz, bűz, pára, némi penész az van! Kisebb emelőkkel, gépesítve dolgoznak, de azért ez kemény fizikai munka. A kissé hajlott könyökrészeket különválogatva dolgozzák fel, ezeket a mai napig szeretik használni vízmerítőnek vagy bármilyen kanálnak, de akár törött kar rögzítéséhez is. Merev, de könnyű !

par5.jpg

A főzések fázisai után jön a válogatás, vastagság, tömörség és egészségi állapot szerint. Ami nem felel meg az első osztályú dugónak, és más, egész darabban való felhasználásnak, az aprításra kerül, majd ragasztásra, tömörítésre. Egy ismételt minőségi ellenőrzés után számtalan felhasználási módja van az ékszerektől a ruhadarabokig. Különösen jó a szigetelő tulajdonsága, ezért  a hangszigetelésnél előnyt élvez , de még téglaként is jó !  A PVC és a linóleum története is visszavezethető a parafához...

par4.jpg

Számtalan felhasználási módjával találkoztunk, amire hirtelen rácsodálkoztunk, de logikusan gondolkodva mindarra, amire a fát fel lehet használni, arra is jó a parafa (bútornak pld.) de a feldolgozási folyamatok után a textil, a bőr vagy a papír felhasználási területeire is tökéletes: dísztárgyak végtelen sora készül belőle, cipő, táska, kötény, ernyő, kalap stb.Természetesen ezek különleges technológiával rendelkeznek, mindenféle folyamaton impregnáláson átesve. A klasszikus dugót már nem is említem, ennek is külön tudománya van, mit, hova, miként... A finom portugál borokhoz nem kell importálni dugót, de mint a világon mindenhol, mondhatni egységesen, megvannak a dugófelhasználás szabályai, hova kell tömör parafából, milyen kell a pezsgőkhöz, hova elég a zúzalékból préselt dugó.... de ez már a borászok területe, ne menjünk bele. Tudni kell, hogy a jó minőségű  parafadugó csak a jó minőségű borokat illeti meg! 

par6.jpg

Az emberi észre  és találékonyságra vall, amit képpel is tudok illusztrálni a monsarazi freskó múzeum helytörténeti kiállításáról, milyen praktikus kis hőtartó edényeket készítettek egykor, de ma is használatos, parafából.lány.jpg

A menyecske így vitte az ételt a földeken dolgozóknak. Ételtermosz.Tény, hogy meg is kérik az árát, így nem gyarapítottam családi készletünket egy ilyen darabbal. Városlátogatásunk során egy piaci napon, vagyis szombat délelőtt, egy kézműves úr munkáit is megcsodálhattuk.

ppiac.JPG

pp.JPG

Végül még csak annyi, hogy miből nem készítenek valami innivalót ezen a világon, és  ha lehet, akkor ártson is! Kedves vendéglátóink elvittek egy szaküzletbe, ami az  évorai piacon van, ha arra járnátok, és egy gyors kóstolót rendeztek a kedvünkért többféle  étel-ital helyi specialitásokból. Nem olcsó mulatságokról volt  szó, és a finomat-keveset elvét itt is betartottuk: ittunk paratölgy makkból készült portugál specialitást! Nagyon kellemes aromája van, mi úgy mondanánk kontyalávaló, egy kellemes likőr !

plikör.JPG

Biztos vagyok benne, hogy a helyiek még többféle felhasználását is ismerik a parafának, de ízelítőnek ennyi elég.

És amint ígértük : folyt.köv!

/Rita/

A bejegyzés trackback címe:

https://senioractivator.blog.hu/api/trackback/id/tr606927633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása